5 архетипа хора в co-work пространството

5 архетипа хора в co-work пространството

Co-work пространството като правило привлича различни хора като всеки от тях има свой подход в общуването с останалите резиденти.

В тази статия предлагаме на вашето внимание няколко базови архетипа. Вероятно ще се разпознаете в някой от тях и ще получите препоръки относно слабите и силните си страни.

  1. Харизматичен социализатор

Вие сте личността на co-work пространството. Много често сте по-екстровертни от повечето ви колеги. Вие можете да пропуснете частта със “запознанството” и да започне своето общуване с непознатите хора. Вие жадувате за социално взаимодействие.

Препоръки: имате способността да обединявате хора – дайте на всички да се почувстват част от общността. Запознайте хората в co-work пространството един с друг. Помагайте в организацията на мероприятия и посрещайте гостите.

Помнете, че много хора имат нужда да се фокусират единствено върху своята работа и нямат много време да общуват. Проявявайте емпатия и се опитайте да намерите правилните моменти за комуникация.

2. Традиционалист

В миналото сте работили в професионална структурирана среда. Вие сте прагматични и любезни в бизнеса. Избрали сте co-work пространството, защото се нуждаете от определен свой ред и структура. Вие сте дошли от чужд бизнес и сега работите върху собствени проекти. За вас co-work пространството е идеалният баланс. Той ви дава пространство, където кипи работна обстановка, но вие установявате свои правила.

Препоръки: Вие сте способни да бъдете прекрасен лидер за по-малко опитните колеги. Вашият минал опит, фокусираност и дисциплина ви помагат да движите проектите и участниците в тях в правилното направление.

При това е важно да помните защо сте напуснали предишния офис. Не създавайте около себе си рутина, от която сте избягали предишния път. Общувайте повече и си позволете да бъдете по-свободни.

3. Работохолик

Вашата работа ви определя като човек.  Тя ви кара да се чувствате живи. Вашата трудова етика се преплита с чувството ви за идентичност. Животът е безкраен списък със задачи и именно това е причината да ви харесва. За вас няма по-голяма радост от това да поставите тикче във вашите записки до това, което току-що сте постигнали.

Препоръки: вашата страст и преданност към работата са заразни, затова ги споделяйте! Най-важното е да установите граници между работата и почивката. Заразявайте другите със своята страст към работата и се учете от останалите на своевременна почивка.

4. Любопитен Амбиверт

Парадоксален архетип. Вие не сте eкстроверт, но и не сте интроверт. Харесва ви идеята да се запознавате с нови хора и да общувате, но това е извън зоната ви на комфорт. Вие обичате да общувате, но първият контакт ви е труден. Вие сте започнали работа в co-work пространството, защото тук е лесно да намерите близки по дух хора.

Препоръки: преди всичко ви е необходимо да се запознаете с човек от първия архетип –  социализатор. Той ще ви помогне да се запознаете с повечето резиденти.  Също така е добре да посещавате мероприятията в co-work пространството, защото именно те са предназначени за запознанство и общуване.

5. Индивидуалист

Някои хора могат много бързо да предположат, че сте срамежливи, но това е заблужение, вие просто сте свикнали да работите самостоятелно. Днес много хора идват в co-work пространството, за да се запознаят с нови хора. Всъщност за вас този офис е мотивация да не сте вкъщи, за да се разсейвате с други дейности. Вие знаете, че най-добре ще можете да работите в co-work-а.

Препоръки: установете граници с вашите колеги, за да знаят как ви е по-комфортно да работите. Носете слушалки, ако не искате да ви разсейват. Въпреки всичко не забравяйте, че независимо от личния ви стил на работа новите запознанства могат да изведат вашите проекти на ново ниво. Намерете оптималния баланс между социализирането и уединението.

Към кой от архетипите спадате според вас? Може би сте нещо съвсем различно или сте съчетание от няколко архетипа? Разкажете ни.

Leave a Reply