Главните дизайнерски изложения през 2019 година

Главните дизайнерски изложения през 2019 година

Къде и кога са “must visit” най-популярните събития в света на интериорния дизайн за новата година?

Imm Cologne, 12-20 януари, Кьолн (Германия)

Сезонът на дизайнерските изложения по традиция започва в Кьолн. Чакат ни първите мебелни премиери, презентации, лекции. Освен в рамките на това събитие, ще бъде представена експозицията на фабрики за кухненско обзавеждане – Living Kitchen.

Maison & objet, 18-22 януари, Париж (Франция)

Maison се провежда два пъти годишно – януари и септември. Освен гарантираните нови неща, с които всеки може да се запознае, в изложението са включени павилиони с минали колекции с цел преосмисляне на тенденциите. По традиция на мероприятието се представя дизайнерът на годинта – този път това е Себастиан Херкнер.

Главният хит на изложението – новият френски стил, който ще бъде представен в специална инсталация от агенцията NellyRodi, под названието “Еxcuse my French”.

Cevisama, 28 януари — 1 февруари, Валенсия (Испания)

Януари е и месецът на панаира за керамика, материали за изработка, а също така и оборудване за бани и кухни във Валенсия.  Миналата година изложението беше посетено от повече от 100 000 човека, като това число расте в ежегодно. Тази година трепетно дизайнерският свят очаква презентацията на швейцарския дизайнер Жак Херцог.

Stockholm Furniture & Light Fair, 5–9 февруари, Стокхолм (Швеция)

Изложението на мебели и осветление ще се състои в синхрон със Stockholm Design Week. Очаква ни истински епицентър на скандинавския дизайна в сферата на обзавеждането.

Тази година акцент на изложението ще бъде китайското архитектурно бюро Neri&Hu. То ще представи своя павилион и ще вземе участие в предвидените мероприятия, включително Design Talk.

По традиция, всяка година се проектира т.нар. дизайн-бар в един от павилионите на Stockholm Furniture & Light Fair, гостите на който всяка година са различни. Този път своето място ще заеме норвежкото студио Anderssen & Voll, които ще демонстрират авторско уникално съчетание между скандинавски и японски дизайн.

OBJECT, 8–10 февруари, Ротердам (Холандия)

Светът на промишления холандски дизайн. Това всъщност не е поле за експерименти като на DDW в Айндховен — никакви прототипи, само нови продукти.

Ambiente, 8–12 февруари, Франкфурт-на-Майн (Германия)

Изложението ориентирано към специалисти от HoReCa сферата. Тук имаме възможност да разберем как се формира световния пазар в бранша, да открием последните тенденции с помощта на специализираните презентации, церемонии, лекции и мероприятия с участието на експерти и известни дизайнери.

Singapore Design Week, 4-17 март, Сингапур

Най-талантливите дизайнери и компании от Сингапур и Азия се събират, за да демонстрират на света своите творения. Своеобразна авторска платформа, където сингапурци и посетители могат да усетят магията на местния и световен дизайн.

В основата на събитията е изложението за мебели IFFS (International Furniture Fair Singapore), все още не особено голямо, но посетено от много световни дизайнери.

Design Shanghai, 6–9 март, Шанхай (Китай)

Изложението ще се състои за 6-ти път в комплекс от 5 павилиона. Design Shanghai се явява едно от най-престижните международни дизайнерски мероприятия в света и водещо дизайнерско събитие в Азия.

Демонстрирайки най-добрите дизайнерски брандове от цял свят, Design Shanghai предоставя уникална платформа за установяване на контакт за дългосрочни бизнес отношения, с водещи световни архитекти на Азия, интериорни дизайнери, инвеститори, търговци и частни клиенти.

Milan Design Week, 9–14 април, Милано (Италия)

Главното ежегодно събитие в света на дизайна. Повече от 200 000 м2 павилиона в Rho Fiera, а също така не по-малко от 1000 събития в различни локации на града.

Това е събитието събиращо всички новости в света на дизайна, звезди на бранша, уникални инсталации. С две думи струва си да посетим Милано в първата половина на април.

Barcelona Design Week, 4–14 юни, Барселона (Испания)

В началото на летния сезон Вarcelona Design Center предлага своя каталунски поглед върху дизайна. Събитията са малко, но красотите на интересния град Барселона успешно запълват свободното време между презентациите.

Helsinki Design Week, 5–15 септември, Хелзинки (Финландия)

От 2005 година Хелзинската седмица на дизайна се провежда всяка година през септември. Изначално в реда на мероприятията са били Design Market и Open Studios, които от тогава са станали част от събитията на Helsinki Design Week.

През 2006 година Хелзинската Седмица на дизайна ражда невероятно популярните нощи PechaKucha (неформални лекции и представления). Днес тя включва повече от 240 мероприятия за 10 дни, които се провеждат на територията на града.

Maison & Objet, 6–10 септември, Париж (Франция)

Втората сесия на Maison, както винаги е планирана за началото на есента. През септември изложението е посещавано предимно от дизайнери, за да се насладят на града в приятно време на годината. Всъщност тогава изложението е по-малко по мащаб – осемте павилиона в експоцентъра не са запълнени изцяло.

Feria Habitat Valencia, 17–20 септември, Валенсия (Испания)

Второто голямо дизайнерско събитие във Валенсия за годината. Испанците всячески се стараят да попаднат в “must visit” календара на събитията.  Всъщност изложението е посветено на кухнята (дизайн, мебели, осветление), а миналата година е било посетено от 26.000 човека от 56 страни в света.

London Design Festival, 14–22 септември, Лондон (Великобритания)

Негласно е прието да се смята, че това е второто по важност събитие в света на дизайна след ISaloni.  Всяко година се провеждат повече от 400 мероприятия, а поселителите са около 200 000 гости от цял свят. Главната площадка — 100% Design (изложбения център Earl’s Court), а също така и кварталите Tent London и Design Junction.

Berlin Design Week, 20-27 септември Берлин (Германия)

Столицата на Германия очаква всички дизайнери на гости през есента. Изложението е включва експериментална площадка, уъркшопи и много други интересни неща.

Cersaie, 23–27 септември, Болония (Италия)

Главното събитие в света на керамиката. Италианците и тук са заели първи позиции и са създали история. 

Vienna Design Week, 1–7 октомври, Виена (Австрия)

Повече от 200 мероприятия в целия град. Наподобява структурата на Barcelona Design Week и е отличен повод да посетим красивия европейски град.

Dutch Design Week, 20-28 октомври, Айндховен (Холандия)

Главната площадка на новия експериментален дизайн. Меката на начинаещите и онези, които обичат храната за ума. Изложението гарантира истински дизайнерски главоблъсканици и поток от вдъхновение.

Dubai Design Week, ноември, Дубай (ОАЕ)

Тази седмица на дизайна е сравнително нова в календара на дизайн събитията, тай като за пръв път е била организирана през 2015 година. Този ноември ще се състои петото изложение подред – мини-юбилей.

С всяка следваща година изложението набира обороти и представя целия арабски свят в съчетание със световните дизайнерски тенденции. Платформата се дели на дизайнерски квартал (Design District) и павилиони (Design Downtown). 

Leave a Reply