Тайната на въздействащия дизайн

Тайната на въздействащия дизайн

Какво прави дизайна на едно пространство наистина добър? Въпрос, който може да предложи различни отговори – дали е дизайн, който деликатно балансира нуждите на обитателите с цената на инвестицията за създаването му или е такъв, който подобрява живота им? А какво го прави освен добър и въздействащ?

За нас като архитекти и дизайнери този отговор простичко се състои в това интериорът да служи смислено на обитателя, като допълва и подчертава качествата на пространството, правейки го по-добро. Подход в създаването на такъв дизайн за мен е с умисъл за място, което да бъде приятно за всички сетива.

Design-lab-sensory-design-of-space

Ефектът от ангажиране на сетивата

Сигурно всеки е изпитвал поне веднъж онзи миг на „връхлитащ“ го спомен или усещане за даден човек, случка, предмет, само с помирисване на познат аромат. А може би дори и внезапна, дълбока емоция дори с първите музикални акорди на любимо парче?

Осмислянето на живота ни е подчинено на мулти сетивни връзки, които създаваме съзнателно и подсъзнателно. Следователно средата, която ще определим за комфортна, също би трябвало да ангажира сетивата на много нива и най-важното – да не ги дразни, а да ги блазни. Не е случайно, че в природата човек се чувства изключително приятно. Това е средата, която предлага безкрайни визуални стимули, букет от аромати и изобилие от звуци в най-перфектна форма.

Design-lab-sensory-design-01

Именно затова вярвам, че начинът, по който възприемаме информация чрез сетивата си и изграждаме цялостно усещане за заобикалящата ни среда, е изключително важен аспект, който следва да се вземе под внимание при създаване на интериор. Архитектурата и интериорът са изкуството на постигане синхрон между средата, пространството и човека. А истинският професионализъм е да познаваш как обитаващия възприема, за да предложиш най-добро индивидуално решение, което да му носи нужния смисъл и той да определи като комфорт.

Design-lab-sensory-design-02

Връзката между сетивата и пространствения дизайн?

Можем да повлияем на това как се чувстват хората в дадено пространство чрез неговия физически дизайн. Физическите аспекти на пространството не само подтикват как се движим, но и създават настроение, атмосфера или обща енергия, които се възприемат от мозъка ни – и съзнателно, и несъзнателно. Това възприятие след това се пречупва през личното ни усещане чрез сетивата и по-голямата картинка, изградена от преживяванията ни в съответната среда.

За да създадем смислено изживяване за хората в дадено пространство, трябва да проектираме, ангажирайки от една страна ума (възприятието на когнитивно ниво) и тялото (възприятието на сетивно ниво) с умишлено проектирана среда. Можем своеобразно да го изразим така: ум + тяло + околна среда = въздействащо преживяване.

Как да създаваме дизайн за сетивата?

Важна част е създаването на атмосфера. Тя съдържа много аспекти и стимули – визуални, звукови, вкусови. Формата на пространството ни дава отправна точка, оттам нататък играем с цветове, светлина, допир. Всеки от тези елементи предоставя ключови възможности да обмислим какви сетивни сигнали ще предаде мястото и какво преживяване бихме искали да представим на обитателите. Дали да бъде тихо и релаксиращо? Дали да бъде провокиращо и стимулиращо?

Именно затова е важно да съблюдаваме за правилния избор на материали. Тук активно имат отношение както визуалното, така и тактилното усещане. Цялостният дизайн на осветлението, регулиране на температурата, добре оформена акустична среда –  са само част от аспектите, които да интегрираме за пълно въздействие.

Design-lab-sensory-design-05

Очаквайте и следващата тема, в която ще представим няколко ключови въпроса, на които да си отговорим при проектиране за сетивата!

Design Lab. поема към нови неизследвани дълбочини на интериорния дизайн в България – тези на неговото сетивно възприятие, към които ви каним да се присъедините. Следете актуална информация във facebook страницата @DesignLab.bg

Leave a Reply