Предимства на co-working пространството

Предимства на co-working пространството

Споделеното работно пространство не само осигурява бюро и стол, но и представлява креативна обстановка, която гарантира продуктивния работен ден на професионалистите.

Кои хора се чувстват добре в едно отворено работно пространство?

Със сигурност на креативни хора, които се зареждат с енергия за нови неща във взаимодествието си с други хора. Също така на техническата интелигенция и на ръководители с екипи от хора, които от своя страна има потребността тясно да си взаимодестват в течение на работния процес.

Първото co-working пространство е било създадено от програмиста Brad Neuberg през 2005 година. Офисът е бил разположен в дома на феминистката общност Spiral Muse в Сан Франциско. Първоначално схемата на офисното помещението, Ньюберг нарича “9 to 5 group”, а след това – “co-working”.

В числа*

  • 1,2 млн. човека работят в 13,8 хиляди co-working пространства по цял свят;
  • 55% от тях работят самостоятелна, а останалите в екип;
  • 71% взаимодестват с други хора в co-working-a;
  • 76% от колаборацията е за малки задачи, 46% от партньорствата в големи проекти;
  • 74% планират да работят в пространството като минимум поне още две години.

*данните са взети от 2017 Global Coworking Survey

Отворените пространства за работа са различни като най-полезни от гледна точка на професионално развитие са специализираните. Към този тип спада и Design Lab. Co-working пространствата от този тип обединяват хора, които работят в една и съща сфера и си взаимодействат за създаване на по-добри проекти и обмяна на опит.

Нека разгледаме и другите предимства на тези пространства:

Работата в co-working пространството е по-малко седяща. В голямо отворено пространство и в обкръжението на много колеги работният ден минава малко и много в повече предвижване.

Друго основно предимство на co-working-a е по-голямата свобода в избора на работно време и място. Онези, които са избрали да работят самостоятелно от разстояние, от време на време се нуждаят от работа извън стените на техния дом. Смяната на обстановката несъмнено влияе на продуктивността, затова днес все повече хора наемат свое работно място в отворените пространства. При това, те дават повече възможности от гледна точка на работен график, пространства като Design Lab. работят повече отколкото обикновен офис.

Co-working пространството е необходимо на хората, които нямат офис. Това е така от гледна точка на удобствата, които предлага като Wi-fi, офис техника, кухня, кафе, сладки, което позволява да се съсредоточим върху работата избягвайки обичайните битовизми. Някои пространства предлагат и представителни зали за срещи и събития, което е важен фактор за комуникацията с клиентите.

Подобряването на социалния живот е още една причина да изберем co-working пространство за свой „професионален дом”. Ако сме преминали от работата в офис към дистанционна работа, то е естествено да се чувстваме по-свободни. Но къде остава общуването с колеги? Co-working пространството разрушава стените между работния и социалния живот. Тук много лесно може да се запознаем с нови хора от нашия бранш и да направим полезни приятелства.

Бонус

Ако се интересувате от темата за co-working пространствата, може да получите пробен ден в специализираното отворено работно пространство за архитекти и интериорни дизайнери Design Lab. Пиши ни сега!

⭐⭐⭐

Leave a Reply