9 съвета за повишаване на продуктивността

9 съвета за повишаване на продуктивността

#1

Казваме “не” на това да правим изпълняваме няколко задачи едновременно. На всеки един от нас ни харесва мисълтта, че сме способни да правим няколко неща на веднъж, но практиката показва, че това оказва негативно влияние на нашата продуктивност и качеството на изпълнение.

Тук главна роля играе недостатъка на внимание и концентрация. Фокусът се разсейва, което може да доведе до грешки, а грешките са причина за стрес, който пречи на нашата работа. Все пак е най-добре да изпъляваме задачите една по една, приоритизирайки ги, независимо от тяхното количество.

#2

Добре е да използваме правилото на “2-те минути”. В основата на това правило се крие простата идея, че всяка една задача, която не отнема повече от две минути да се изпълнява веднага, без да се отлага за по-късно.

#3

Всеки един от нас знае, че социалните мрежи и интернета като цяло ни разсейватв най-голяма степен, което се отразява на нашата продуктивност. Всеки професионалист трябва да помни, че служебният email също спада към тази група, защото при постоянен мониторинг заема много от работното време и разсейва.

Най-добре е да проверяваме своята кореспонденция, например сутрин и вечер или след обедната почивка в установено време, а в течение на деня да се концунтрираме върху другите си задачи.

 #4

Ясно е, че един архитект или дизайнер има ли скоро краен срок може да работи и цяла нощ. Не сме го измислили ние, това е факт! На практика, ако това е вашият случай, то нищо добро няма да излезе от това.

Нека оставим този студентски навик и не го пренасяме в своята работа. Сънят влияе благотворно на вниманието и концентрацията, без него ние рискуваме да направим някоя глупава грешка, която ще се отрази със загуба на време за поправяне. Освен всичко останало, нерегулярния сън и постоянното претоварване на организма, което може да се отрази на нашето здраве и самочувствие.

#5

Необходимо е всеки един ден да приоритизираме своите задачи, за да отделим онези, които да заемат главни позиции и за които ще трябва да жертваме по-голямата част от своя работен ден.

Важно е да не забравяме за закона на Парето, който гласи, че “20% от усилията дават 80% от резултата, а останалите 80% от усилията – само 20% от резултата”.

#6

При всеки един от нас идва моментът, когат они се иска да избягаме от ежедневната суета. Тук на помощ идват физическите упражнения и медитацията. Всъщност умението да медитираме е много полезно – то позволява да повишим своята концентрация върху едно нещо, което ни пести време и повишава нашата продуктивност.

#7

В работната зона е много важно осветлението. Винаги е по-лесно и приятно да се работи под лъчите на дневната естествена светлина. От нея организма получава енергия и се намалява риска от стрес.

#8

 Добро решение е да анализираме своето общо състояние и когато е необходимо да си дадем почивка. Ако имаме достатъчно енергия може да подхванем най-тежките задачи, а рутинната работа да отложим за момент, когато имаме по-малко сили.

#9

Не е тайна, че всички архитекти и дизайнери са перфекционисти. Този стремеж е съвсем естествен, но понякога отнема много време, което може да посветим на други задачи.

Все пак е по-удачно да установим някакъв собствен критерий за качество като основа, който да не ни позволява да изразходваме излишно време по даден проект. Важно е да умеем на спираме на време – полезно качество, което ще ни помогне и други житейски ситуации.

Leave a Reply