5 насоки за здравословни взаимоотношения в co-working среда

5 насоки за здравословни взаимоотношения в co-working среда

Независимо дали сте на свободна практика или работите в малък колектив, когато обитавате споделено работно пространство е ценно да поддържате здравословни взаимоотношения с останалите. Дори самият факт, че сте наели бюро в co-working space, вече е обща черта с всички останали там. А когато говорим за офиси, специализирани към определен вид професионалисти, какъвто тип е Design Lab. – тогава със сигурност имате сходни интереси и е важно да използвате предимството да сте част от общност.

В този дух решихме да обърнем внимание на няколко практични съвета, с цялото си съзнание, че те не са изчерпателни, с цел да ви насочим към това как да създавате и поддържате готини отношения в споделено работно място.

Участвайте в събития, чийто домакин е пространството

Когато присъствате на събития, организирани или хостнати от пространството, имате прекрасната възможност да разчупите ледовете с колеги, с които иначе не общувате много. Това също е още една възможност за намиране на пресечни точки с интересите на други обитатели. А защо не и повод за колаборация?

Design-lab-blog-post-coworking relationship events

Организирайте собствено събитие

Ако имате нов продукт или услуга, или сте завършили наскоро последния си проект – то си струва да направите неговата „премиера“ под формата на неформално събитие. Може да бъде оформено като лек коктейл или работилница в зависимост от причината за събитието. По този начин ще създадете топла връзка с колегите от други компании, представяйки се в най-добрата си светлина като бизнес.

Отбивайте се в споделената кухня

Design-lab-blog-post-coworking relationship-chat

Дори да сте затрупани с работа, важно е да отделяте време за почивка. Използването на общото пространство на кухнята, предполага засечка с другите обитатели в най-пиковите моменти – сутрин за чаша кафе, хапване по обед или споделяне на свежа напитка в късния следобед. Може и да не подозирате, но небрежен разговор с колега, би могъл да доведе до партньорство или намиране на нов потенциален клиент.

Design-lab-blog-post-coworking relationship-coffee

В нашия случай на споделено работно местенце, профилирано към архитекти и дизайнери, това би било подходящ момент да обсъдите в неформален разговор текущите си проекти. Изслушвайки предизвикателствата на други в същия бранш, може да се окаже ключово при взимане на решение за собствения бизнес. Не е рядкост да получите отговор „на готово“, ако ваш колега се е сблъсквал със сходен казус при реализиране на проект, пред който вие сте изправени в момента.

Осъществете връзка онлайн

Абсолютно задължително е, след като сте разменили контакти физически, да добавите отсрещната страна в социалните мрежи като продължение на разговора ви. Особено ако смятате, че може да бъде полезна връзка в бизнес отношение – linkedin е каналът, в който бихте искали да затвърдите това познанство.

Design-lab-blog-post-coworking relationship-online

Ако сте по-скоро физиономист – не е изключено да добавите някого дори и ако просто сте го разпознали по профилната снимка. Все пак не всеки в споделените офиси работи в широкоприетите часови параметри и може по-трудно да се засичате.

При всички положения такъв тип връзка може да се окаже ценна при създаване на нови контакти, част от техните мрежи, например.

Направете отстъпка или ексклузивно предложение

Преференциалните оферти, които предлагате на специални клиенти, не бива да са ограничени само за тях. Защо да не ги използвате и като добър жест към някой от колегите?

Ако сте обитател на по-широкоскроено пространство, а не профилирано като Design Lab., тогава тази стъпки си струва да бъде направена. По този начин можете да спечелите професионалист или компания от друг сектор, които в даден момент да са важни за вашия бизнес и да имате нужда от точно такъв тип услуга на промоционална цена. Така че нашият съвет е да не си спестявате специалните предложения, защото те имат шанс да резултират в ползотворен обмен на услуги. Естествено, тук не говорим за чиста форма на бартер, но е приятно да се възползваш от еквивалентна оферта в друг бранш.

Design-lab-blog-post-coworking relationship-deal

Навместо заключение ще се върнем отново към основата – co-working средата предполага възможности за по-широк кръг от контакти, както в общността, така и извън нея. Затова се възползвайте на 1000% и общувайте на максимум с обкръжението си, защото никога не знаете откъде ще излезе златна възможност.

Leave a Reply