Акустика – не само дизайнерско решение, но и необходимост

Акустика – не само дизайнерско решение, но и необходимост

Съвременните офиси са основно насочени към активиране и поощряване на съвместната работа. Разбира се и създаването на Design Lab. бе продиктувано от търсенето на лабораторна творческа среда, работа в общи проекти, колективно мислене и изграждане на общност от професионалисти. Концепцията е на лице! Но изградено по несъобразен начин, отвореното работно място, може да постави на заден план обособяването на среда, в която наистина можеш да се отпуснеш и фокусираш върху текущите проекти и задачи. Това може да бъде огромен минус върху концепцията, ако не се обмисли правилно акустиката в пространството. Ето и няколко предложения, които да отговорят на предизвикателствата по отношение на акустичния дизайн в големи споделени офиси:

1. Обособете тематични кътчета

Първа крачка към подобрена звукова среда е оформяне на общото място с отделни кътове. Важно е да се вземат под внимание нуждите на съответните екипи или компании, които споделят офиса, за да бъдат отделени специфични ареали според акустичните нужди. Така например бихте искали естествено да отделите зоната за почивка от конферентната зала или мястото за бизнес срещи.

Уединено пространство, постигнато чрез ефективен акустичен дизайн, значително подобрява качеството на работа. Затова е добре да се включат в интериора и така популярните кабинки, където отделни членове на екипа могат да се отдадат на конкретна задача или да проведат разговор с клиент.

Design-Lab.-blog-post-acoustic-phone-booth-design-source-buzzi.space
Photo source: www.buzzi.space

2. Използвайте акустични панели като разделители

Имайки предвид от една страна, че човешката реч е най-големият фактор за шум и разсейване, и от друга – че отворените офиси позволяват на шума да достига безпрепятствено навсякъде, следва да помислите в посока именно на това как може да споделяте само работното пространство, но не и шума, конферентните срещи, кратките разговори или конфиденциална информация.

Design-Lab.-blog-post-acoustic-panels-design-source-buzzi.space
Photo source: www.buzzi.space

Подвижните акустични панели са добро решение за разделяне на широки пространства. По този начин се създава бариера за шумовете и освен това има как да изглежда естетически добре с най-новите разновидности в дизайна на панели.

Любим елемент са акустичните осветителни тела, които поставени над бюрата, поемат част от разговорите между колегите. Още един начин да подобрите звуковия комфорт по време на работа.

3. Подберете правилно мебелите

Тапицерията на мебелите е важен елемент особено при големи помещения. Заложете на материали, които да абсорбират лесно звука и това ще намали кънтенето и свободното движение на звука. Разгледайте различни видове акустичен текстил и дори при завършен интериорен план, можете да замените само тапицерията с подходящ нюанс.

designlab-blog-post--acoustic--furniture-and-textile
Photo source: www.buzzi.space

Съветваме ви да избягвате наличието на мащабни гладки повърхности като огледала, стъклени маси или дори полирани пластмасови материали. Те позволяват на звука да се отразява лесно, което в случая бихте искали да предотвратите.

Ако подовата настилка е гранитогрес – най-удачно е да добавите килим или постелки, които да „омекотят“ и поемат звука. Текстилни дивани и плюшени облицовки са много актуални като акцент в интериора – добър избор и като акустично допълнение в дизайна.

4. Звукова система за прикриване на шума

Все още не много „нашумели“ в България, но изключително предпочитани на Запад, са звуковите системи за прикриване на шума. Това е система, която издава регулируем звук на честота малко по-висока от тази на текущия шум от разговорите в помещението. Много хитър начин за оформяне на звуков фон, който не се натрапва и същевременно притъпява иначе долавящите се гласове или разсейващи тонове.

В заключение ще добавим малко положителна статистика, че уединението в офис среда намалява стреса с до 27%, редуцира допускането на грешки с поне 10% и подобрява фокуса на работа с до 40%! А за капак – продуктивността скача от 10% на 40%. 

Като създатели на отворен офис и същевременно като архитекти и дизайнери, съзнаваме истинската необходимост от добрата акустика в споделеното работно пространство. За нас това е водещ фактор, имайки предвид творческата същност на архитектурата и дизайна. Именно затова ви съветваме да обмислите как може да приложите някой от горепосочените примери във вашия отворен офис, за да ускорите съсредоточаването и да ангажирате вниманието на служителите си в задачите.

Leave a Reply